by Marinde Scholman | Nov 1, 2025 | blog
In november krijgen veel voedselbossen de eerste koude nachten. Precies dan proef je bij een paar soorten dat de smaak zachter en voller wordt. Dat komt doordat tannines afbreken (minder wrang), zetmeel naar suikers wordt omgezet en celwanden door natuurlijke enzymen...
by Marinde Scholman | Nov 1, 2025 | blog
November is dé maand van eerste nachtvorst, laat nazomerfruit en wortels & knollen. Veel vruchten worden juist beter na vorst (tannines breken af), terwijl wortelgewassen hun zoetheid opbouwen. Let op: exacte data schuiven per jaar door temperaturen en ras. Bomen...
by Marinde Scholman | Nov 1, 2025 | blog
Prikkelende hegheld met vroege bloei en winterse bessen voor likeur, jam en meer. De sleedoorn is één van de meest nuttige heesters voor een voedselbos: hij geeft in het vroege voorjaar (maart–april) massa’s witte bloesem voor bestuivers, vormt een dichte, doornige...
by Marinde Scholman | Nov 1, 2025 | blog
Diep paars, zacht wrang en fris zoet — hét herfst-/winterdrankje uit je voedselbos. De bessen van sleedoorn (Prunus spinosa) worden pas écht lekker na de eerste nachtvorst: de kou breekt tannines af, waardoor de wrangheid zachter wordt en de smaak beter vrij komt. Kun...
by Marinde Scholman | Nov 1, 2025 | blog
We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan My Food Forest: een app waarmee je je voedselbos in kaart brengt, plantinformatie opzoekt, notities per locatie of soort bijhoudt en oogstdata registreert. De MVP (Minimal Viable Product) is getest met 15 voedselbossen...
by Marinde Scholman | Oct 8, 2025 | blog
De ‘Rode Zellernoot’ is een sier- én voedselbosfavoriet: jonge bladeren lopen wijnrood uit, kleuren later purper/brons en verkleuren richting de nazomer groener—met in de late zomer/herfst noten in paarsrode omhulsels. Het is een krachtige, gezonde struik die tegelijk...
by Marinde Scholman | Oct 8, 2025 | blog
Vijf ingrediënten, maximaal herfstgevoel. Deze geroosterde pompoen met krokante hazelnoot-kruim is zo’n recept dat altijd werkt: als warme lunch met wat rucola, als bijgerecht naast geroosterd vlees of als basis voor een grain bowl. De rozemarijn geeft diepte, de...
by Marinde Scholman | Oct 8, 2025 | blog
Oktober is de maand waarin je voedselbos vol hangt met vitamine-rijke bessen, aromatische appels en peren, noten die spontaan vallen en de eerste knolletjes die klaar zijn voor de winterkeuken. Hieronder vind je een praktische, seizoensgebonden oogstgids voor...
by Marinde Scholman | Sep 13, 2025 | blog
Mijn eerste ontmoeting met de principes van voedselbossen begon toen ik de documentaire The Biggest Little Farm zag. In deze documentaire volg je John en Molly, die de stad achter zich laten en een duurzame boerderij beginnen zonder veel ervaring. Hun visie:...
by Marinde Scholman | Sep 13, 2025 | blog
Wanneer je nog niet zo bekend bent met voedselbossen, is het misschien niet meteen duidelijk wat je er allemaal kunt oogsten. Het woord voedselbos klinkt voor velen nog wat vreemd. We kennen boomgaarden vol fruit en moestuinen met groente, maar wat haal je nu precies...