November is dé maand van eerste nachtvorst, laat nazomerfruit en wortels & knollen. Veel vruchten worden juist beter na vorst (tannines breken af), terwijl wortelgewassen hun zoetheid opbouwen. Let op: exacte data schuiven per jaar door temperaturen en ras.


Bomen & grote struiken

  • Mispel — na de eerste nachtvorst
    Pluk na de eerste nachtvorst; dan worden de vruchten zacht (bletten) en smaken ze aromatisch. Laat ze 2–3 weken nabletten op een koele plek. Oogstvenster: november–december.
  • Kweepeer — late rassen nog te plukken
    Veel rassen oogst je oktober, maar er zijn rassen/standplaatsen waarbij je tot in november kunt plukken. Gebruik rijpe, geel gekleurde vruchten met aromatische geur.
  • (Amerikaanse) persimoen / kaki — zoetste na de kou
    In NL rijpen geschikte rassen eind oktober–december; veel voedselbossers plukken in (tweede helft) november. Vaak nog even narijpen; lichte vorst is geen probleem en verbetert de smaak bij adstringerende rassen.
  • Tamme kastanje — staart van het seizoen
    Hoofdpluk is oktober, maar in veel jaren raap je nog tot half november na. Verzamel gevallen kastanjes; bereid ze vers of droog kort.
  • Walnoot — laatste oprapers
    De hoofdoogst valt half sept.–eind okt.; begin november vind je soms nog naloop. Altijd rapen (rijp = zelf gevallen).

Bron foto: Voedselbos Benthuizen

Struiklaag & heggen

  • Sleedoorn — pas echt lekker na vorst
    Pluk oktober–november, liefst na de eerste nachtvorst (minder wrang). Ideaal voor likeur, jam en chutney.
  • Rozenbottel — vitamine-C-bommetjes
    Oogst september–november. Na een koude nacht worden ze zachter; verwijder pitjes/haartjes bij verwerking.
  • Meidoorn — bessen na vorst
    Rijp in sept.–nov.; meestal lekkerder na lichte vorst. Verwerk tot gelei/saus (rauw melig).
  • Sierappels — hangen vaak tot in de winter
    Vanaf oktober plukbaar; veel rassen blijven t/m november en later hangen. Perfect voor gelei/cider door hun hoge pectine.
  • Duindoorn — meestal eerder, soms nog plukbaar
    Rijpt vooral eind sept.–okt.; bessen hangen soms nog in november. Tip: knip vrucht­takjes en vries ze in—bessen laten daarna makkelijker los.
  • (Optioneel) Japanse sierkwee — geurende, harde vruchten
    Oogst eind okt.–nov.; verwerk als kwee (jam/gelei/siroop).
  • Lijsterbes — beter na vorst, altijd verhitten
    Nazomer–najaar aan de bomen; in november hangt er vaak nog genoeg. Maak er jam/gelei van (rauw bitter).

Bron foto: Voedselbos Benthuizen

Wortel- & knollaag

  • Aardpeer — Oogst vanaf oktober, maar november–winter is ideaal (zoeter na vorst). Laat knollen gerust in de grond en oogst naar behoefte.
  • Yacon — Wordt meestal in de (late) herfst geoogst; in koele klimaten vaak rond oktober, soms na een lichte vorst voor meer zoetheid.
  • Mierikswortel — Kun je in de herfst rooien; veel vaste/meerjarige soorten smaken vaak nĂłg beter na koel weer.

Kort: wat afloopt in november

  • Appels & peren: in NL meestal aug.–okt. plukken; november is vooral bewaar- en eetmaand voor late rassen (bijv. stoofperen, bewaarrassen).

Veilig oogsten & verwerken (herfsteditie)

  • Na vorst lekkerder: sleedoorn, mispel, meidoorn, lijsterbes — kou breekt wrange tannines af.
  • Altijd verhitten/verwerken: lijsterbes (jam/gelei), sommige rozenbottels (pitjes/haartjes verwijderen).

Help ons meebouwen: pre-release!

We hebben al heel veel aanmeldingen voor de pre-release van onze app — dankjewel! Wil je begin volgend jaar ook meedenken en feedback geven? Meld je aan via de link en deel ‘m vooral met andere voedselbos-liefhebbers in je omgeving. 🚀 https://forms.cloud.microsoft/e/jw1WHUVjgM